Γιώργος Καλαφάτης: Το αρχείο της ζωής του - 1908
15295
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15295,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το ιστορικό αρχείο του ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γιώργου Καλαφάτη. Πρόκειται για μία σύγχρονη ψηφιακή έκθεση μουσειακού τύπου, με τρισδιάστατη περιήγηση στον χώρο, που «στεγάζεται» στην ιστοσελίδα www.1908.gr από την Εκδοτική Belle Époque, υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σπάνια ντοκουμέντα από την πολυκύμαντη ζωή του Γιώργου Καλαφάτη, από την παιδική ηλικία του έως και τον θάνατό του. Δεκάδες φωτογραφίες του Ιδρυτή (τόσο αθλητικές, όσο και προσωπικές – έως και ντοκουμέντα από την πολεμική του δραστηριότητα), σπάνιο αρχειακό υλικό και αναλυτικό χρονολόγιο με τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του «περνούν» μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη, σ’ ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χρόνο!

Ειδικότερα ως προς τη θέαση του ίδιου φωτογραφικού υλικού πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές δυνατότητες-επιλογές:

Πρώτη επιλογή είναι η 3D περιήγηση στην ψηφιακή έκθεση μέσω Η/Υ ή laptop. Και επιπλέον, μέσω οποιασδήποτε συσκευής ios ή android, αρκεί προηγουμένως ο χρήστης να έχει κατεβάσει την εφαρμογή “artsteps”.

Δεύτερη επιλογή είναι ο επισκέπτης, κατά την είσοδό του στο site, να επιλέξει το photo book, στο οποίο οι φωτογραφίες είναι ταξινομημένες ανά θεματική κατηγορία.

Είτε στη μία είτε στην άλλη επιλογή, υπάρχουν σε καθεμία φωτογραφία επεξηγηματικές λεζάντες, όπου αναγράφονται τα απαθανατιζόμενα πρόσωπα, οι χρονολογίες, τα γεγονότα και τα τοπόσημα.

Η ψηφιακή έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Φεβρουαρίου (επέτειο ίδρυσης του Συλλόγου μας) έως και τις 19 Φεβρουαρίου, ημερομηνία στην οποία, το 1964, έφυγε από τη ζωή ο Ιδρυτής Γιώργος Καλαφάτης.

 

Πηγές φωτογραφιών και ντοκουμέντων

Αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο.
Αρχείο Δημήτρη Μποντικούλη
Αρχείο οικογένειας Μιχάλη Κρίσπη
Φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Αρχείο ιστορικής ομάδας «Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας»

[layerslider_vc id=”1″]