ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - 1908
15341
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15341,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Το ξίφος του Γιώργου Καλαφάτη, από τη Μικρασιατική Εστρατεία, "Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού", www.vivliapao.gr Ποδόσφαιρο στο Μέτωπο - Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού www.vivliapao.gr Ο έφεδρος ανθυπίατρος Γιώργος Καλαφάτης (δεύτερος από αριστερά) βοηθά σε χειρουργείο ενός σοβαρά τραυματισμένου στρατιώτη. "Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού", vivliapao.gr
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Φωτογραφίες του Ιδρυτή από την εμπειρία του στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ως έφεδρος ανθυπίατρος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

33. Το ξίφος του Γιώργου Καλαφάτη από τους πολέμους στους οποίους συμμετείχε, όπως εκτέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160».

34. Ο Γιώργος Καλαφάτης, έφεδρος ανθυπίατρος στα παράλια και την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

35.Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού (κάτω δεξιά) με φίλους του αξιωματικούς. Στην πάνω σειρά, αριστερά, ο συμπαίκτης του στους «πράσινους» (και επίσης ανθυπίατρος) Γιάννης Σταυρόπουλος.

36.Οι λέξεις «Αμύνεσθαι περί πάτρης» είναι ζωγραφισμένες στο πεδίο της μάχης. Δεν είναι γνωστό αν κάποιος από τους εικονιζόμενους είναι ο Καλαφάτης, πάντως και αυτή η φωτό εντοπίστηκε στο προσωπικό του αρχείο.

37. Ποδόσφαιρο στο μικρασιατικό μέτωπο. Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε αθλητικά τα ελληνικά στρατεύματα. Οι φωτογραφίες είναι από αγώνες της ΧΙΙΙ Μεραρχίας στις 26 Αυγούστου 1921.

38. Αθλητικοί αγώνες στο μέτωπο Ουσάκ το καλοκαίρι του 1921. Ο Ιδρυτής του Παναθηναϊκού (τρίτος από δεξιά) παρατηρεί το αγώνισμα του άλματος εις μήκος.Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Αρχείο Αναστασίου Κανελλόπουλου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

39. Τα στρατιωτικά μετάλλια που απονεμήθηκαν στον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, για τα ανδραγαθήματά του σε εμπόλεμες περιόδους.
Τα μετάλλια που ο Γιώργος Καλαφάτης κέρδισε για τα ανδραγαθήματά του σε πολέμους ήταν τα εξής:
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Βαθμού
Τάγμα του Γεωργίου Α΄
Μετάλλιο της Νίκης 1920
Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
Μετάλλιο Πολέμου 1940-41
Τάγμα του Φοίνικος

40. Ο έφεδρος ανθυπίατρος Γιώργος Καλαφάτης (δεύτερος από αριστερά) βοηθά σε χειρουργείο ενός σοβαρά τραυματισμένου στρατιώτη. Σύμφωνα με αφηγήσεις του ίδιου του ιδρυτή στον ιστορικό του ελληνικού αθλητισμού Δημήτρη Μποντικούλη, ο τραυματίας υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, κάτι που τραυμάτισε βαθιά την ψυχή του Ιδρυτή.
Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Αρχείο Αναστασίου Κανελλόπουλου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ