ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ

 • 17 Μαρτίου, 1890

  Η γέννηση

  Γεννιέται στην Αθήνα ο Γιώργος Καλαφάτης. Γονείς του ο Διονύσης και η Μαρία. Αδερφός του είναι ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος, Αλέξανδρος, ενώ τα μέλη της οικογένειας συμπληρώνουν οι τέσσερις αδερφές τους.
 • 1904

  Εγγραφή στον Εθνικό

  Εγγραφή στο γυμναστήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Εκεί θα μάθει τα μυστικά του αθλητισμού και εκεί θα κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (1906).

 • 30 Απριλίου, 1906

  Μεσολυμπιακοί Αγώνες

  Σε ηλικία μόλις 16 ετών, συμμετέχει με την ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Γ.Σ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 –ή αλλιώς, στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες, όπως έμειναν στην ιστορία. Η φωτογραφία είναι από τον αγώνα της αθηναϊκής ομάδας με τη Δανία.

 • 22 Σεπτεμβρίου, 1906

  Στο Πεδίον του Άρεως

  Ο Γιώργος Καλαφάτης μετεγγράφεται στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος έδρευε στο Πεδίον του Άρεως. Μαζί με τον Γιώργο, γίνεται αθλητής του Π.Γ.Σ. και ο αδερφός του, Αλέξανδρος. Με τη φανέλα των «ολυμπιονικών», θα κατακτήσει δεκάδες μετάλλια και πολλούς ομαδικούς τίτλους στους Πανελλήνιους Αγώνες στίβου.

 • 3 Φεβρουαρίου, 1908

  Η ίδρυση

  Ιδρύεται από τον Γιώργο Καλαφάτη και τους συνοδοιπόρους του ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών, δηλαδή ο σημερινός Παναθηναϊκός. Τόπος ίδρυσης το Πολύγωνο στο Πεδίο του Άρεως, ενώ παράλληλα δημιουργείται γήπεδο στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου, στην οδό Πατησίων, ακριβώς εκεί που στεγάζεται σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο αδερφός του Γιώργου, ο Αλέξανδρος Καλαφάτης.

 • 9 Σεπτεμβρίου, 1908

  Στα Τρίκαλα

  Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος αγωνίζεται στους Πανθεσσαλικούς Αγώνες, φορώντας πράσινη φανέλα. Κερδίζει τη μικτή ομάδα από αθλητές Βόλου-Αθηνών-Πειραιά με 9-0 και κατακτά το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του.

 • 1909-1910

  Η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου

  Ο Ιδρυτής συγκρούεται με τον πρόεδρο του Π.Ο.Α., Μαρίνο Μαρινάκη. Ο Καλαφάτης «επαναστατεί», συγκεντρώνει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και αποκαλύπτει τη συνέχεια του οράματός του: τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο! Το νέο γήπεδο δημιουργείται πλησίον της Πλατείας Αγάμων (της σημερινής πλατείας Αμερικής).

 • 3 Αυγούστου, 1914

  Ο πρώτος αγώνας μποξ στην Ελλάδα

  Ο προπονητής Τζον Σίριλ Κάμπελ δίδασκε στους παίκτες όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το (άγνωστο στην Ελλάδα) άθλημα της πυγμαχίας. Ο Γιώργος Καλαφάτης δίνει τον πρώτο αγώνα μποξ στη σύγχρονη Ελλάδα, με αντίπαλο τον σπουδαίο Ελβετό ποιητή Άρθουρ Κραβάν.

 • 31 Οκτωβρίου, 1915

  Στην Ιατρική

  Ο Γιώργος Καλαφάτης εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Γυμναστική Σχολή. Λίγο αργότερα αναλαμβάνει διδάσκαλος Γυμναστικής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Για όλη του τη ζωή θα συνδυάζει τις τρεις μεγάλες του αγάπες: τον αθλητισμό, την ιατρική και το Ναυτικό.

 • 21 Σεπτεμβρίου, 1919

  Πανσυμμαχικοί Αγώνες

  Ο Γιώργος Καλαφάτης στρατεύεται τον Ιούλιο του 1918 και το φθινόπωρο του επόμενου έτους ταξιδεύει στο Παρίσι για να λάβει μέρος στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες, που διοργανώθηκαν στο νεότευκτο στάδιο Πέρσινγκ, προς εορτασμό της νίκης της Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 • 28 Αυγούστου, 1920

  Ολυμπιακοί Αγώνες

  Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν ποδοσφαιριστής (αρχηγός) και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

 • 1921-1922

  Μικρασιατική Εκστρατεία

  Αμέσως μετά την αποφοίτηση του από την Ιατρική Σχολή, την άνοιξη του 1921, ο Γιώργος Καλαφάτης ορίζεται έφεδρος ανθυπίατρος και κατατάσσεται στη 12η Μεραρχία. Λαμβάνει μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, βιώνει δραματικές στιγμές, ενώ παράλληλα οργανώνει αθλητικά όλα τα σώματα του στρατού. Μετά τον πόλεμο θα καταταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου θα παραμείνει σχεδόν για όλη του τη ζωή.

 • 8 Μαρτίου, 1922

  Η «δική του» Λεωφόρος

  «Ρόζιασαν τα χέρια μας». Με αυτή τη συγκλονιστική περιγραφή σχολίασε ο Γιώργος Καλαφάτης τη δημιουργία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το γήπεδο κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα και εργασίες των αθλητών και παραγόντων του Συλλόγου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κληροδότημα του Καλαφάτη στους παναθηναϊκούς του χθες, του σήμερα και του αύριο. Το ίδιο διάστημα, ο Σύλλογος παίρνει την ονομασία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος».

 • Ιούνιος 1928

  Ο θάνατος του Αλέξανδρου

  Ο Γιώργος Καλαφάτης αποχαιρετά για πάντα τον αδερφό του, Αλέξανδρο. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μία προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την πρόοδο του Μεγάλου Συλλόγου.

 • 7 Ιουλίου, 1929

  Ο γάμος με τη Βάσω

  Παντρεύεται τη Βάσω Ανδροπούλου, με παράνυμφο… τον Παναθηναϊκό! Οι δύο τους θα στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου, έως να τους χωρίσει ο θάνατος του Ιδρυτή.

 • 7 Φεβρουαρίου, 1930

  Πρόεδρος της Ε.Π.Ο.

  Ο Γιώργος Καλαφάτης ορίζεται πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Διανύουμε περίοδο με πολύ έντονες συγκρούσεις (είναι στα σκαριά το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με συμμετοχή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού) και ο Ιδρυτής θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτη η ρήξη του με πολλά πρόσωπα – ακόμα και με τη διοίκηση του Τριφυλλιού.

 • 6 Μαρτίου, 1932

  Μία ιστορική συμφιλίωση

  Από το 1931 και για πολλούς μήνες, ο Σύλλογος εισήλθε σε μία σκοτεινή εποχή, με ίντριγκες και ραδιουργίες. Κυριολεκτικά, παρ’ ολίγο να διαλυθεί ο Παναθηναϊκός. Τέλος στη διχόνοια έδωσε μία ιστορική συμφιλίωση: αυτή του Ιδρυτή με τον Απόστολο Νικολαΐδη.

 • 15 Σεπτεμβρίου, 1944

  Γιατρός του Παναθηναϊκού

  Ο Γιώργος Καλαφάτης, αποστασιοποιημένος πλέον από τα διοικητικά του αθλητισμού, επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, σε μία πάρα πολύ δύσκολη για κάθε πολίτη περίοδο. Αυτή τη φορά όχι με αθλητική ή διοικητική ιδιότητα, αλλά ως γιατρός του Ομίλου.

 • 17 Ιανουαρίου, 1957

  Υποναύαρχος

  Ο Γιώργος Καλαφάτης αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου υπηρετούσε ως αξιωματικός και γιατρός. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του (ανώτατου αξιωματικού) Υποναυάρχου.

 • 19 Φεβρουαρίου, 1964

  Το βιολογικό τέλος

  Στις 19 Φεβρουαρίου 1964, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού κλείνει για πάντα τα μάτια. Κηδεύεται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες φίλοι του αθλητισμού για να αποχαιρετίσουν τον σπουδαίο άνδρα.