ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - 1908
15350
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15350,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

01. Η επίσημη αναγγελία ίδρυσης του Παναθηναϊκού (τότε Ποδοσφαιρικού Ομίλου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

02. Η Ε.Ο.Α. ορίζει τον Γιώργο Καλαφάτη διαιτητή σε σχολικούς αγώνες τον Ιανουάριο του 1909.

03. Ο Γιώργος Καλαφάτης έπαιξε αρκετές φορές και στη θέση του τερματοφύλακα, όπως στον αναφερόμενο αγώνα του 1908.

04. Ένα πολύ ωραίο και «ζωντανό», για τα δεδομένα της εποχής, ρεπορτάζ από αγώνα του Παναθηναϊκού με το Γουδή το 1908. Κέρβερος χαρακτηρίζεται ο Κωστής Τσικλητήρας. Τελικό αποτέλεσμα 0-0, ενώ πληροφορούμαστε ότι ο Καλαφάτης απουσίαζε εξαιτίας κατάγματος.

05. Η αναγγελία ίδρυσης του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου (δηλαδή του συλλόγου μέσω του οποίου ο Καλαφάτης έδωσε συνέχεια στο όραμά του, ύστερα από τη διάσπαση του Π.Ο.Α.) στο επίσημο ετήσιο δελτίο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (τότε Σ.Ε.Α.Γ.Σ.)

06. Μία… πρωτότυπη ανακάλυψη του Αλέξανδρου Καλαφάτη (αδερφού του Γιώργου και πρώτου προέδρου του Παναθηναϊκού).

07. Πολύ σημαντική επιστολή: ο Καλαφάτης αιτείται την αποδέσμευσή του από τον Πανελλήνιο Γ.Σ., έχοντας σχηματισμένη στο μυαλό του από τότε, από το 1911, την ιδέα ενός πολυαθλητικού σωματείου. Σκόπευε να αναπτύξει από τότε και άλλα αθλήματα με τον Π.Π.Ο., κάτι που ωστόσο αρνήθηκε ο Πανελλήνιος. Παρατηρήστε τον τρόπο που οι άνθρωποι του Π.Γ.Σ. διέγραψαν τη σφραγίδα του Π.Π.Ο. Κάπως έτσι έβλεπαν το ποδόσφαιρο και τον Όμιλο του Καλαφάτη.

08. Σελίδα από τα Πρακτικά του Συλλόγου το 1914. Σχηματίζεται τριμελής επιτροπή υπό τους αδερφούς Αλέξανδρο και Γιώργο Καλαφάτη και τον Δημήτρη Δουκάκη. Στα πολύ δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, στα προοίμια του Εθνικού Διχασμού, αυτή η επιτροπή φρόντισε ώστε να μη διαλυθεί ο Όμιλος!

09. Απόδειξη πως οι διοργανώσεις του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και της Ε.Ο.Α. εκείνα τα χρόνια ήταν «Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδοσφαιρίσεως»! Σελίδα από τα Πρακτικά του 1914. Διαβάστε με τι πάθος περιγράφει ο Καλαφάτης την ανάγκη κατάκτησης του τίτλου. Τελικά, ωστόσο (όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο «Γιώργος Καλαφάτης – ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού» που κυκλοφορεί από την Εκδοτική Belle Epoque) ο Σύλλογος δεν θα λάβει μέρος στη διοργάνωση, εξαιτίας ραδιουργιών.

10. Ο Γιώργος Καλαφάτης επιχείρησε, σε συνεργασία με τον ιδρυτή του Πανιωνίου Δημητρό Δάλλα, να διοργανώσει μεγάλους αγώνες μεταξύ Αθήνας και Σμύρνης, όπως πιστοποιεί η επιστολή του δεύτερου προς τον Κεφαλλονίτη αθλητή. Ωστόσο, τελικά οι πολεμικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτη τη διεξαγωγή εκείνων των παιχνιδιών.

11. Μεταξύ των προπονητών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 είναι και ο Γιώργος Καλαφάτης.

12. Συγκλονιστικό δημοσίευμα εφημερίδας της Σμύρνης, όπου περιγράφεται το σπουδαίο έργο του «δαιμόνιου» Καλαφάτη στο Μέτωπο.

13. Η διαταγή άμεσης αναχώρησης του Καλαφάτη στο μικρασιατικό μέτωπο, όπως δημοσιεύθηκε στις αθηναϊκές εφημερίδες.

14. Το πτυχίο του Γιώργου Καλαφάτη από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

15. Ο Καλαφάτης ήταν μεταξύ των ιδρυτών της Ε.Π.Σ.Α. και πρώτος της πρόεδρος.

16. Απόκομμα από τα Πρακτικά του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στις 12 Οκτωβρίου 1927. Αυτά είναι τα λόγια του Γιώργου Καλαφάτη στη συνεδρίαση που αποφασίστηκε η αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Ε.Π.Ο.

17. Η συγκινητική επιστροφή του Καλαφάτη στον Παναθηναϊκό, 26 ημέρες πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944. Αυτή τη φορά όχι αθλητής ή ως διοικητικό στέλεχος, αλλά με την ιδιότητα του γιατρού του Ομίλου.

18. Η αναγγελία θανάτου του Καλαφάτη τον Φεβρουάριο του 1964 από την «Αθλητική Ηχώ»

 

ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Από τα πολλά ντοκουμέντα της εποχής Καλαφάτη επιλέγουμε και δημοσιεύουμε 18 στην ψηφιακή έκθεση, με τη δέσμευση ότι –μέσω της Εκδοτικής Belle Epoque– θα κυκλοφορήσει έκδοση που θα αφορά αποκλειστικά τα αρχεία του Συλλόγου και τη διαφορετική ματιά που μπορούμε να ρίξουμε στην «πράσινη» ιστορία μέσα από αυτά. Μείνετε συντονισμένοι...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ