ΤΑ ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ - 1908
15348
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15348,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 
ΤΑ ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ

Πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες από μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης σχεδίασαν, παρατηρώντας την Αθήνα από ψηλά, τα κτήρια και τους δρόμους της πόλης, ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία του Σχεδίου των Αθηνών το 1908. Η γκραβούρα που δημοσιεύουμε στην παρούσα έκθεση είναι η απεικόνιση (με εκπληκτική τρισδιάστατη λεπτομέρεια της πρωτεύουσας), όπως την παρατηρούσαν από τον Λυκαβηττό. Επιλέξαμε τέσσερα κομμάτια με αντιπροσωπευτικά για τον Γιώργο Καλαφάτη σημεία της πόλης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΑΡΤΗΣ 1908
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γκραβούρα 01
Στην πρώτη εικόνα, βλέπουμε στα αριστερά το Παναθηναϊκό Στάδιο τη χρονιά που ο Καλαφάτης ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Διακρίνεται επίσης το Ζάππειο και οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, όπου ο Κεφαλλονίτης αθλητής είχε τις πρώτες αθλητικές του εμπειρίες.

Γκραβούρα 02
Στο δεύτερο μέρος του χειρόγραφου αυτού χάρτη, βλέπουμε την απεικόνιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, με την Ακαδημία Αθηνών να δεσπόζει. Από εκεί, ο Καλαφάτης αποφοίτησε ως γιατρός, επάγγελμα που συνδύασε με την ενασχόληση του στο Βασιλικό Ναυτικό, για όλη του τη ζωή.

Γκραβούρα 03
Στο τρίτο κομμάτι της πανοραμικής απεικόνισης της Αθήνας βλέπουμε τη γειτονιά όπου ανδρώθηκε ο Γιώργος Καλαφάτης. Τους δρόμους όπου, παρέα με τους φίλους και τον αδερφό του, Αλέξανδρο, έπαιζαν «κλωτσοσκούφι» και πετροπόλεμο. Στα δεξιά διακρίνεται το Πολυτεχνείο, ενώ στο κάτω μέρος της εικόνας βλέπουμε τον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων. Ακριβώς μπροστά από την εκκλησία περνάει η οδός Ασκληπιού και η πρώτη κάθετος που διακρίνουμε (στο ύψος του Ιερού Ναού) είναι η οδός Αραχώβης, εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι του Ιδρυτή (στη συμβολή με την Ζωοδόχου Πηγής).

Γκραβούρα 04
Στο τελευταίο κομμάτι του πανοραμικού χάρτη-γκραβούρας του 1908, βλέπουμε στα αριστερά το Αρχαιολογικό Μουσείο και μπροστά του την οδό Πατησίων, η οποία καταλήγει στους στάβλους του Ιππικού. Σε αυτά τα «λημέρια» ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός και εκεί –δηλαδή σε εκείνες τις αχανείς ελεύθερες εκτάσεις και, φυσικά, στο Πεδίον του Άρεως– παίχτηκε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.