ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ - 1908
64
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-64,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΠΑΝΣΥΜΜΑΧΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Πανσυμμαχικοί Αγώνες του 1919 διεξήχθησαν στο Στάδιο Πέρσινγκ του Παρισιού, για να εορταστεί η νίκη της Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία αγωνίστηκε η εθνική ομάδα της Ελλάδας. Επρόκειτο για μία πάρα πολύ μεγάλη αθλητική γιορτή, με αίγλη εφάμιλλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εθνική εκείνη ομάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό... ο Παναθηναϊκός. Οι περισσότεροι παίκτες που ταξίδεψαν στο Παρίσι για τους Πανσυμμαχικούς Αγώνες ήταν ποδοσφαιριστές του Μεγάλου Συλλόγου ή είχαν υπάρξει στο παρελθόν.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΝΣΥΜΜΑΧΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

13. Ο Γιώργος Καλαφάτης (δεξιά) με τον αδερφικό του φίλο Γιάννη Σταυρόπουλο, ποζάρουν στο Παρίσι, φορώντας τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας.

14. Oι διεθνείς ποζάρουν στο καράβι, πλέοντας προς την «Ολυμπιάδα του Πέρσινγκ», όπως ονομάστηκε η διοργάνωση. Ο Γιώργος Καλαφάτης βρίσκεται στην κάτω σειρά, δεύτερος από αριστερά.

15. Ο Γιώργος Καλαφάτης στη σειρά των καθιστών, τέταρτος από αριστερά.

16. Μία πραγματικά σπάνια και αδημοσίευτη (έως σήμερα) φωτογραφία της Εθνικής Ελλάδας. Είναι η πρώτη φωτό των «γαλανόλευκων» μέσα σε γήπεδο. Ο Γιώργος Καλαφάτης, όρθιος δεύτερος από αριστερά.

17. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και ο Καλαφάτης (πέμπτος από δεξιά), έξω από το ξενοδοχείο τους στο Παρίσι.

18. Ανέκδοτη φωτογραφία της ελληνικής αποστολής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο προτού αναχωρήσει για το Παρίσι. Ο Γιώργος Καλαφάτης διακρίνεται τέρμα αριστερά, με πολιτική ενδυμασία. Πίσω του ακριβώς, ο αδελφικός του φίλος Γιάννης Σταυρόπουλος.

 

Πηγές
Αρχείο οικογένειας Μιχάλη Κρίσπη
Αρχείο Δημήτρη Μποντικούλη
Αρχείο «Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας»