ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ - 1908
43
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-43,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Ποδόσφαιρο στο Πεδίον του Άρεως - Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Εκδοτική Belle Epoque www.vivliapao.gr www.1908.gr
ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Ο Γιώργος Καλαφάτης στα πρώτα του ποδοσφαιρικά και αθλητικά βήματα, ως αθλητής του Εθνικού Αθηνών και του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

01. Παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο στο Πεδίον του Άρεως το 1902. Ο 12χρονος Γιώργος Καλαφάτης είναι τέταρτος από αριστερά. Στην ίδια τοποθεσία ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός έξι χρόνια αργότερα.

02. Η φωτό αυτή χρονολογείται στο 1908, όταν δηλαδή ο Γιώργος Καλαφάτης ίδρυσε τον Παναθηναϊκό.

03. Ο Γιώργος Καλαφάτης διδάχτηκε τον αθλητισμό στις εκβολές του Ιλισού Ποταμού, στο γυμναστήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο Ζάππειο. Εκεί, μαζί με τον αδερφό του, Αλέξανδρο, κατέκτησαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1906. Την επόμενη χρονιά «μετακόμισαν» στο Πεδίον του Άρεως, για λογαριασμό του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Στη φωτογραφία, οι πρωταθλητές του Π.Γ.Σ. καμαρώνουν κάτω από το επιβλητικό έπαθλο της Νίκης το 1908. Ο Γιώργος Καλαφάτης, δεύτερος από αριστερά, στη μεσαία σειρά. Στο κέντρο, οι γυμναστές Φίλιππος Καρβελάς και Αθανάσιος Λευκαδίτης.

04. Οι αθλητές του Π.Γ.Σ., μαζί με τους γυμναστές τους, ποζάρουν με τα μετάλλιά τους καρφιτσωμένα στη φανέλα (ο Καλαφάτης τρίτος από αριστερά). Σύμφωνα με πολλές εκδόσεις, η φωτογραφία είναι του 1907, ωστόσο το πιθανότερο είναι να είναι κατά λίγα χρόνια μεταγενέστερη.

 

Πηγές:
Αρχείο Δημήτρη Μποντικούλη
Αρχείο οικογένειας Μιχάλη Κρίσπη
Αρχείο «Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας»