ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ - 1908
143
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-143,bridge-core-2.6.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 
Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 01, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 02,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 03, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 04,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 05,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 06,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 07,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr Τα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη - προθήκη 08,, Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού vivliapao.gr b-e.gr 1908.gr
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ

Στο βιβλίο «Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού» παρουσιάζονται όλα τα μετάλλια που κατέκτησε στην αθλητική του καριέρα ο Ιδρυτής. Για την παρούσα έκθεση επιλέξαμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προθήκη 01 Στον στίβο, ο Γιώργος Καλαφάτης διακρινόταν σε αγώνες ταχύτητας (100 και 192 μ.), σε αγωνίσματα ρίψεων, στη σκυταλοδρομία, καθώς και στο πένταθλο. Στη φωτογραφία βλέπουμε τρία μετάλλια του Καλαφάτη, εκ των οποίων το πιο παλιό είναι το εικονιζόμενο δεξιά. Το κατέκτησε όσο ακόμα ήταν αθλητής του Εθνικού Γ.Σ., σε εσωτερικούς αγώνες του σωματείου, σε ηλικία 15 ετών (1905). Με τα χρώματα του Εθνικού κέρδισε και το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο το 1906.

Προθήκη 02 Ένα ιστορικό μετάλλιο: το κατέκτησε ο Γιώργος Καλαφάτης αγωνιζόμενος με τον σπουδαίο Καναδό ποιητή Άρθουρ Κραβάν το 1914, στον πρώτο αγώνα μποξ που διεξήχθη ποτέ στη νεότερη Ελλάδα. Αριστερά, η αφίσα του αγώνα.

Προθήκη 03 Ανάμεσα στα μετάλλια του Γιώργου Καλαφάτη εντοπίσαμε και αυτό της εικόνας, που προέρχεται από αγώνες πάλης. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού έλαβε πολλές φορές μέρος σε παλαιστικούς αγώνες, καθώς, εκείνα τα χρόνια, η πάλη ήταν ένα από τα πέντε αγωνίσματα του πεντάθλου. Μετέπειτα, ο Καλαφάτης έγινε και γυμναστής της παλαιστικής ομάδας του Πανελληνίου (βλ. τη σχετική συνοδευτική φωτό).

Προθήκη 04 Ποδοσφαιρικά μετάλλια του ιδρυτή. Αριστερά, μετάλλιο από τους Μεσολυμπιακούς Αγώνες του 1906, όπου συμμετείχε με την ομάδα του Εθνικού. Ακολουθεί μετάλλιο από τους Πανθεσσαλικούς Αγώνες του 1908, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του. Την προθήκη συμπληρώνουν δύο ακόμη μετάλλια από ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα που κατάκτησαν οι «πράσινοι» εκείνα τα χρόνια.

Προθήκη 05 Αριστερά, το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Γιώργος Καλαφάτης το 1912 στους Παναιγύπτιους Αγώνες στο άλμα εις μήκος. (Η ημερομηνία 1908 που αναγράφεται στο μετάλλιο αναφέρεται στο επίσημο έτος ίδρυσης του διοργανωτή Ομίλου Φιλάθλων Αλεξάνδρειας).
Στο κέντρο, μετάλλιο από αθλητικούς αγώνες του Βασιλικού Ναυτικού. Απεικονίζεται ο Φραγκίσκος Άστιγξ – Βρετανός αξιωματικός του Ναυτικού και φιλέλληνας που συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Δεξιά, μετάλλιο του Καλαφάτη από αγώνες δρόμου (αχρονολόγητο).

Προθήκη 06 Ο Γιώργος Καλαφάτης συμμετείχε στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες 1919 (ή αλλιώς Ολυμπιάδα του Πέρσινγκ) που διοργανώθηκαν στο Παρίσι προς εορτασμό της Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι το μετάλλιο της συμμετοχής του, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως αθλητής στίβου. Δίπλα, φωτογραφία από την παρέλαση των αγώνων (αρχείο Δημήτρη Μποντικούλη).

Προθήκη 07 Μετάλλιο του Ιδρυτή από τα Δ΄ Παναθήναια του 1923. Στους αγώνες εκείνους, ο Καλαφάτης αγωνίστηκε με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και με την ομάδα διελκυστίνδας, από όπου προέρχονται οι δύο φωτογραφίες.

Προθήκη 08 Τρία από τα δεκάδες μετάλλια που κατέκτησε ο Γιώργος Καλαφάτης σε Πανελλήνιους Αγώνες στις αρχές του 20ού αιώνα.